De Bengaal

 

De Bengaal is een relatief nieuw kattenras, dat is ontstaan tijdens de jaren 60 in Amerika. Dit miniluipaardje met een vriendelijk karakter is het resultaat van een kruising tussen de Aziatische Luipaardkat (Felis Bengalensis) en de gewone huiskat (Felis domesticus). Sinds 1983 is het ras erkend bij TICA, en sinds 1999 geregisteerd bij de FIFé.

De bengaal is een slanke gespierde kat, die meestal iets groter wordt dan de gemiddelde huiskat. Hij heeft een wilde look die extra wordt geaccentueerd door het unieke vachtpatroon (marbled of spotted) wat bij geen enkel ander ras te zien is. De vacht van de bengaal kan verschillende onderkleuren hebben, varierend van warm bruin/oranje tot wit/silver en zelfs zwart.  De vacht van een bengaal is extreem zacht waardoor men vaak van een pels spreekt. Een extra voordeel van een bengaal is dan ook dat hij stukken minder verhaart dan andere kattenrassen. In het licht schittert de vacht van de bengaal alsof hij met goudstof is bestrooid, het zogenaamde glitter.

Naast een uniek uiterlijk, heeft de bengaal ook een uniek karakter. Het ras is actief, sociaal en heeft de natuurlijke intelligentie en nieuwsgierigheid meegekregen van zijn wilde voorouders.  De meeste bengalen hebben een duidelijke affectie met water en zijn dan ook regelmatig in de badkamer te vinden. Vaak zal de eigenaar het meemaken dat de kat, wanneer hij daar de kans voor krijgt, uit zichzelf een bad neemt of stiekem meeglipt wanneer je de douche instapt. Ook de voorliefde voor grote hoogtes en de extreem hoge sprongen die ze kunnen maken is opvallend voor dit ras.De bengaal is ook een ontzettende kletskop die geheid terug praat als je iets tegen hem zegt en meestal nog het laatste woord heeft ook.

Verder houden bengalen van gezelschap en aandacht, of dat nu in de vorm is van een stevige knuffel of  een leuk spelletje (propjes papier apporteren, achter laserlampjes aanrennen...). De bengaal is een kat die niet zozeer aan zijn omgeving hecht, als wel aan “zijn mensen”. Dit heeft als voordeel dat je een bengaal prima kan meenemen als je op visite gaat, of op vakantie.

Kortom, de bengaal is uniek, wie eenmaal een bengaal in huis heeft rondlopen is verkocht en wil nooit meer een andere kat.